Sivut

sunnuntai 8. elokuuta 2010

Virattoman valitus

Ihanaa, on elokuu ja työt alkavat! Iloitsen tästä tietenkin siksi, että saan jälleen kerran ainakin hetkeksi karistettua työttömyyden ikeen harteiltani! Sillä elän tätä ihanaa akateemisesti koulutetun pätkätyöläisnaisen arkea. Ja nimenomaan naisen, joka sattuu vielä olemaan opettaja. Eikä unohdeta sitä lasta, joka on jo sen ikäinen, että kohta sille varmaan tulee sisaruksia.

Faktat pöytään: teen siis vuodessa vähintään saman verran töitä, kuin viralliset kollegani, mutta silti minulle maksetaan vain osasta tätä vuotta. Ja tämä johtuu usein siitä, että vakituinen viranhaltija palaa töihin juuri sopivasti kun oppilaat lähtevät lomille. Joissain tilanteissa on myös niin, että työsuhde vaan päätetään loppumaan juuri tuolloin, eikä kukaan saa kesälomalta palkkaa. Molemmat tilanteet aiheuttavat epäkohdan, johon kukaan ei halua puuttua. Opetusalan ammattijärjestö ei pidä meteliä, koska ei halua heikentää jäsentensä asemaa. Hiljaisuudessa jätetään kuitenkin täysin huomiotta se seikka, että myös aika moni sijainen on OAJ:n jäsen ja odottaa näin myös saavansa edunvalvontaa. Suositukset eivät riitä, muutosta tulee vaatia järeämmin keinoin. Mielestäni olisi vähintää reilua, että kesän ajan palkka jaettaisiin sijaisen ja viranhaltijan kanssa tasan. Näin viranhaltija saisi pitää lomansa esimerkiksi hoitovapaan perään kuten muutkin kuolevaiset duunarit, mutta myös sijaisen tekemälle työlle annettaisiin joku arvo. En kestä ajatusta enkä kommentteja siitä, että kyllä sunkin vuoro tulee, teet sitten itse samalla lailla. En varasta polkupyörääkään, vaikka omani vietäisiin ensin.

Loimaan kassan jäsenyys ammattiliiton sijaan houkuttaa. Varsinkin kun sieltä rahansa saisi luultavasti nopeammin takaisin. En meinaan ole todellakaan ainut, joka tilanteesta kärsii ja siksi opettajien työttömyyskassa ruuhkautuukin kesän aikana pahasti. Itse sain ensimmäiset korvaukseni kahdelta ensimmäiseltä työttömyysviikolta heinäkuun lopussa. Tässä kohtaa lähinnä naurattavat myös ne viranhaltijoiden kommentit, joilla töihin paluuta lomien ajaksi perustellaan: auto- ja asuntolainat sekä talon rakentamiset. Samat kulut yleensä juoksevat myös sijaisilla, sillä sijaisuuksia tekevät pätevät opettajat eivät ole mitään sinkkuja opiskelijoita vaan perheenäitejä ja -isiä. Ja heille tulottomat kesät kasautuvat monena vuonna peräkkäin. Itselläni tällä hetkellä on menossa neljäs viraton ja varaton kesä.

Mutta pääasia on, että töitä riittää. Kunnes koittaa joululoma ja saan taas olla rauhassa kotona. Työttömänä.

2 kommenttia:

Kirsi H. kirjoitti...

Tein aikanani jutun Keskisuomalaiseen juuri tuosta ongelmasta: opettajasijainen/pätkätyöläinen ei saa kesäajan palkkaa, vaan sen palaa nappaamaan se, jota lomitetaan. Tämä ei silloin eikä nyt käy millään oikeustajuuni. Eikös se ope tienaa sen kesäajan palkan edellistalven aikana/lukukauden aikana ja on siis oikeutettu siihen? Miten se lomalainen (oli sitten äitiysvapaalla tms.) sen on muka tienannut?

Mielestäni on pöyristyttävää, että jotkut kehtaavat näin palata muka lomilta varastamaan sen toiselle kuuluvan liksan. Ja sitten syksyllä taas jäävät lomille ja sijainen palaa töihin. Tuossa ei ole järjen hiventä, todella epäreilua.

Kaikki opettajat eivät toki toimi näin. Tiedän tapauksia, joissa lomitettava opettaja on antanut kesäpalkan sijaiselleen (kuten oikein onkin). Mutta on tiemmä käynyt myös niin, että tällaisissa tapauksissa kunta ei annakaan sitä kesäpalkkaa kenellekään, vaan pitää sen itse! Uskomatonta tämäkin.

Ihmettelen kyllä että OAJ on yhä niin hampaaton tämän asian kanssa. En tiedä mikä on ratkaisu. Toisen palkan varastamisesta pitäisi kai tulla niin yleisesti halveksuttu juttu, etteivät opettajat kehtaisi tehdä sitä? Ja kuntien pitäisi olla pakko maksaa se liksa jollekin - sille, joka sen on talven aikana tienannut.

Henna Rantasaari kirjoitti...

Kyllä, juuri niin sen pitäisi olla, että loma 'tienataan' edellisenä lukuvuonna. Karkeasti sanottuna työt tehdään 9 kuukauden aikana, mutta palkka on jaettu 12 kuukaudelle.
Onneksi joukkoon mahtuu niitäkin, jotka toimivat reilusti. Peräänkuulutan nimenomaan kesäajan palkan jakamista, tai suhteuttamista jotenkin työpäiviin, jos kyse on esimerkiksi osan lukuvuotta kestävästä sijasuudesta. Koska muillakin aloilla saa pitää lomansa esimerkiksi äitiys- tai vuorotteluvapaan perään. Opetusala eroaa siten tästä, että opettajahan ei voi päättää, koska lomansa pitää.