Sivut

keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Kaikki päättää

Kaupunki on yhtä kuin sen asukkaat, parhaassa tapauksessa jopa enemmän. Tällä hetkellä kaupunkilaisten ääni kuuluu edustuksellisen demokratian kautta kaupunginvaltuustossa. Ei kuitenkaan riitä, että kaupunkilaisten mielipidettä kysytään kerran neljässä vuodessa vaaleissa. Demokratiaa voi ja pitää toteuttaa muutakin kautta.

Vaalien alla kuulin useammastakin suusta sanan lähidemokratia ja itsekin sitä ahkerasti viljelin. Lähidemokratiaa parhaimmillaan ovat toimivat asukaslautakunnat. Tällä hetkellä Seinäjoella toimii 3 asukaslautakuntaa, kunkin Seinäjokeen liittyneen entisen kunnan alueella. Ensimmäisen valtuuston kokouksen listalta myöhempään käsittelyyn siirrettiin kaupungin johtosääntö, jossa lautakuntien määrään esitettiin muutosta. Kolmen lautakunnan sijaan esitettiin asetettavaksi yksi kaikille alueille yhteinen asukaslautakunta.

Lähidemokratian kannalta tämä ei ole hyvä vaihtoehto. Jos asukaslautakunnat eivät ole toimineet toivotulla tavalla, ei ratkaisu ole niiden lakkauttaminen, vaan toiminnan kehittäminen. Jatkossa asukaslautakuntia tarvitaan ehkä vielä enemmänkin, mikäli Seinäjoen kokoa halutaan vielä kasvattaa. Poissaolollaan loistaa myös kantakaupungin asukaslautakunta.

Alueellisten lautakuntien lisäksi aktivoitua voi toki muutenkin. Ylistarolaiset ovat jo koonneet voimansa ainakin lääkäripalvelujen säästämiseksi Ylistarossa. Hyllykalliolaisten tiedän suunnittelevan toimia oman kirjastonsa pelastamiseksi, nimiä adressiinkin on kerätty.

On tottakai niin, että kun ajetaan yhden kaupunginosan tai eturyhmän asiaa, ei välttämättä nähdä kokonaisuutta. Eikä tarvitsekaan, se on valtuuston tehtävä. Kokonaisuuden takia kaikkien ryhmien vaatimukset eivät voi mennä läpi. Valtuustokaan ei kuitenkaan voi esimerkiksi talouteen vedoten torpata kaupunkilaisten ajatuksia, jos heistä iso osa jotain haluaa. Kaupungin tulee olla yhtä kuin asukkaansa.

Itseään isommaksi on mahdollisuudet, kun kaupunkilaiset kokevat, että kaupunki on heitä varten. Seinäjoen kaupungin strategiaa päivitetään parhaillaan ja siihen pääsee vaikuttamaan jokainen. Kaupunkilaisilla on kyselyyn vastaamalla mahdollisuus vaikuttaa siihen, millainen on Seinäjoki vuonna 2020. Valtuustolla ja virkamiehillä on velvollisuus toteuttaa nuo toiveet.

Kolumni Eparissa 6.2.2013

Ei kommentteja: