Sivut

maanantai 18. helmikuuta 2013

Valtuustoblogi: Ensimmäinen aloitteeni!



Olihan valtuusto! Yli neljä tuntia kestänyt kokous piti sisällää kuusi äänestystä, joista yksi oli suljettu lippuäänestys. Huh. Äänestyslistalla olivat muunmuassa lausunto kuntarakennelakiluonnoksesta, jäsenten valinta tekniseen lautakuntaan, kaupungin takausperiaatteet ja pysäköintimaksut.  

Vaikka äänestykset ovat työläitä ja ilmeisesti aika harvinaisiakin, pidän niitä silti tarpeellisina. On loppujen lopuksi aivan sama, mitä pöntössä puhut ja kritisoit, jos et lopuksi tee muutosesitystä. Vaikka puheet kuvataan, niin aika harva niitä muistaa. On hyvä, että pöytäkirjoihin jä mustaa valkoiselle, kun kaikki eivät ole samaa mieltä. Se antaa kuvan, että asiat eivät ole vain läpihuutojuttuja.

Niitä pöytäkirjoja muuten pääsee lukemaan täältä. Tämänpäiväinen ei vielä liene siellä, mutta ilmestynee tarkastuksen jälkeen.  

Tein tänään myös alla olevan valtuustoaloitteen. Minun lisäkseni aloitteen allekirjoitti 14 valtuuteuttua. Ei huono.  


Valtuustoaloite päivähoitomaksujen määräytymisestä todellisen tarpeen mukaan

Seinäjoen kaupungin päivähoitomaksut määräytyvät tällä hetkellä ennakkoon tehdyn ilmoituksen perusteella. Lapsi voi olla hoidossa koko kuukauden tai perhe voi myös käyttää ns. sopimuspäiviä, jolloin lapsi on hoidossa joko 10 tai 15 päivää kuukaudessa, perheen oman ilmoituksen mukaan. Ilmoitus täytyy kuitenkin tehdä aina 3 kuukaudeksi kerrallaan, mikä tekee väliaikaisen jouston mahdottomaksi.

Tämä johtaa siihen, että monet perheet maksavat turhasta. Vaikka tarve olisi tässä kuussa vain 10 hoitopäivää, joudutaan ehkä maksamaan jopa täydestä kuukaudesta, koska muina kuukausina tarve on enemmän. Tästä seuraa, että lapsia myös tuodaan päivähoitoon, vaikka vanhemmat olisivat kotona, koska päivistä joutuu joka tapauksessa maksamaan.

Maksujen määräytyminen tarpeen mukaan toisi paitsi taloudellista hyötyä perheille, myös lisää väljyyttä päivähoitoon, kun ns. ylimääräiset hoitopäivät jäisivät pois. Kun perheille syntyy taloudellista hyötyä, he varmasti pitäisivät lapset kotona vanhempien vapaapäivinä ja loma-aikoina. Hoitopäivät tulee tietenkin edelleen sopia etukäteen, kuten tälläkin hetkellä tehdään.

Myös Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä päätyi helmikuussa esittämään päivähoitomaksujen uudistamista siten, että maksu määräytyy ennalta sovittujen hoitotuntien mukaan. Työryhmä toteaa, että uudistus kannustaisi vanhempia suunnittelemaan päivähoidon käyttöä todellisen tarpeen mukaan.

Päivähoitopäivien toteutumista seurataan Seinäjoellakin jo. Laskussa on eritelty, montako päivää lapsi on ollut hoidossa paikalla. Lasku myös tulee noin kuukauden jälkikäteen. Lienee siis vain laskutustekninen seikka, että perhettä laskutetaan vain päivistä, jolloin lapsi on ollut hoidossa läsnä.

Me allekirjoittaneet kaupunginvaltuutetut esitämme, että Seinäjoen kaupungin päivähoitomaksut määräytyvät jatkossa todellisen tarpeen mukaan.

Seinäjoella 18.2.2013


Henna Rantasaari

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ajatuksesi on hyvä, mutta onko laskettu, miten paljon enemmän tällainen vanhemmille edullinen ja joustava maksumalli siirtäisi kustannuksia kunnalle? Tarkoitan siis, kun kuitenkin hoitajat, keittäjät, siivoojat ovat kuukausipalkkaisia, tiloista on kustannuksia jne. eli päiväkodin ylläpitokustannukset eivät vähene. Vai onko vanhempien nykyäänkin maksama päivähoitomaksu niin marginaalinen osuus päivähoidon todellisista kustannuksista, ettei ehdottamallasi muutoksella olisi suuria vaikutuksia kuntatason kustannuksiin?

Kuten sanoin, ajatus on hyvä ja kannatettava, lapsen puolella. Olen kuitenkin kiinnostunut myös em. seikoista, noin yleisellä tasolla.

Henna Rantasaari kirjoitti...

Hyviä kysymyksiä, niitä toivottavasti nyt tämän aloitteen jälkeen selvitetään. :) Ei tämä välttämättä ihan yksinkertaista ole, mutta on kuitenkin monessa paikassa käytössä, joten ei liene mahdotonta. Vanhempien maksama osuus ei kata kustannuksia kovinkaan paljon, joten siinä mielessä vaikutus ei välttämättä kovin suuri ole. Ja nimenomaan lasten ja perheiden parasta haluaisin tässä ajatellakin. On tärkeää, että toiminta on tehokasta, mutta se ei voi olla ainoa kriteeri ja arvo.